Як підвищити онлайн-безпеку. Поради для роботи в Інтернеті

Як підвищити онлайн-безпеку. Поради для роботи в Інтернеті

У сучасному світі мережею Інтернет користується практично кожен, кількість підключених пристроїв до Мережі зростає і тим самим ростуть ризики і загрози Вашої безпеки. Якщо Ви час від часу перевіряєте пошту, купуєте щось в магазині, пишете повідомлення на Facebook, оплачуєте рахунки, дивитесь відео на YouTube або зараз читаєте цю статтю, то дані поради Вам обов’язково знадобляться. Найголовніше правило: працюючи в інтернеті необхідно бути завжди уважним і трохи підозрілим. Клікання на всі посилання, які Вам пропонують, без роздумів рано чи пізно призведе до зараження вірусами.

Використовуйте різні паролі. Дана порада дуже проста і всі про це знають, але чомусь мало хто використовує дане правило. Звичайно ж, складно тримати всі паролі в голові, але не забувайте і про те, що існують спеціальні програми – менеджери паролів. Правда, якщо Ви не довіряєте таким технологіям, тоді хіба що потрібно сподіватися на свою голову. Використовуйте різні паролі до різних ресурсів, інакше Вас буде дуже легко зламати. Також періодично змінюйте паролі на найважливіших сайтах. Так Ви зменшите ризик злому вашого пароля.

Перевіряйте адресний рядок браузера і слідкуйте за “зеленим ЗАМКОМ”. Часто користувачі Мережі стають жертвами фішингу. Це трапляється через те, що вони не перевіряють адресний рядок браузера і при вході на аналогічний по виду сайт вводять свої дані, які в подальшому використовуються шахраями. Надалі Ваш акаунт може бути використаний для розсилки вірусів і спаму, а якщо це дані для входу в особистий кабінет інтернет-банкінгу, то самі розумієте плачевність такої ситуації.

Також вибирайте безпечні сайти, ті, які мають протокол з’єднання HTTPS. Щоб це перевірити, необхідно тільки перевірити адресний рядок браузера. Безпечний рядок HTTPS забезпечується наявністю SSL сертифіката, який Ви можете прибати або отримати у подарунок, як це пропонує один український Хостинг-провайдер на сторінці послуг віртуального хостингу.

Грамотність сайту — важливий аспект безпеки. Наприклад, Ви зайшли на сайт і бачите там велику кількість граматичних помилок. Певно не варто довіряти такому ресурсу і здійснювати там оплати. Або, наприклад, Вам прийшов лист з проханням надіслати фото банківської карти, але лист написано з помилками і низької якості. Висновок: це не банк надіслав Вам лист і не варто на нього відповідати. Звичайно ж, трапляються і помилки на чесних сайтах, але їх можна відрізнити від помилок через неграмотність.

Завжди блокуйте Ваш смартфон. Смартфони містять велику кількість особистої інформації, тому в разі його втрати ця інформація переходить в руки того, хто знайшов або вкрав Ваш телефон. Тому завжди потрібно користатися функцією блокування смартфону за допомогою пароля або сканера відбитку пальців.

З обережністю ставтесь до незнайомих посилань. Не переходьте по незнайомих посиланнях, які приходять вам на пошту, в «аську», або в соціальні мережі. Навіть якщо посилання прийшло від знайомої людини, необхідно бути максимально уважним. Цілком можливо акаунт вашого знайомого вже зламаний, і тепер від його імені розсилають віруси. Такі ситуації останнім часом дуже часто трапляються при використанні популярного месенджера Скайп: акаунти ламають і розсилають шкідливі посилання по контактам зламаного користувача.

ВАЖЛИВО слідкуйте за оновленнями. Важливо пам’ятати про те, що регулярні оновлення програмного забезпечення не тільки додає нові функції і усуває дрібні недоліки, але і виправляє небезпечні вразливості. Тому важливо вчасно встановлювати оновлення, щоб забезпечити безпечну роботу в Мережі.

Будьте пильні і не довіряйте нікому. Не відкривайте листи від невідомих Вам користувачів або листи з оповіщенням про виграш в лотереї, в якій Ви просто не брали участь. Не натискайте на спливаючі вікна, в яких написано, що ваш профіль у соціальній мережі заблокований або щось в цьому роді. Якщо Вас раптом заблокують, Ви дізнаєтеся про це, зайшовши в цю соціальну мережу, або адміністрація відправить Вам електронного листа. Всі інші способи оповіщення – витівки шахраїв.

Фахівці з безпеки радять дотримуватися цих кількох простих правил і ніколи не сподіватися на антивірусну програму, адже безпека комп’ютера насамперед в ваших руках.

admin